Stejně jako druh pneumatik se liší dle období na zimní a letní, podobně tomu je i u hloubky dezénu na pneumatikách – rozdílné jsou v létě a v zimě.

Výška vzorku letní pneu

U výškování vzorku pro letní pneumatiky je výhodou to, že se shoduje pro nákladní vozy, osobní vozidla či dodávky, ovšem pro skůtry a motocykly to neplatí.

Minimální výška vzorku letní pneumatiky u první kategorie, kterou jsme si zmínili (tedy osobní vozidla), činí podle předepsaných hodnot 1,6 mm.

Výška vzorku zimní pneu

V zimě je to s minimální hloubkou vzorku pro osobní vozidla trochu složitější.

Vzorkování se v tomto případě liší podle hmotnosti vozidla takto:

  • Automobily do 3,5 tuny – minimální výška vzorku 4,0 mm s povinností použít zimní pneu na všechna kola
  • Automobily nad 3,5 tuny – minimální výška vzorku 6,0 mm s povinností použít zimní pneu pouze na hnané nápravy
  • Celoroční pneumatiky – v létě platí klasických 1,6 mm, v zimě poté 4,0 mm

Zimní pneumatiky podle věty prvé musí mít hloubku dezénu hlavních dezénových drážek nebo zářezů nejméně 4 mm a u motorových vozidel o maximální přípustné hmotnosti převyšující 3500 kg nejméně 6 mm.

§40 Provoz vozidel v zimním období, zákon č. 133/2011 Sb., 1), b)

Měření pneumatik

K měření hloubky dezénu u pneumatik existují speciální měřiče, které fungují jednoduchým způsobem a jsou účinné – prostě vložíme měřící hrot do vzorku a na ukazateli se nám ukáže hloubka při běhounu pneumatiky (způsob měření se může lišit podle toho, zda používáme měřič mechanický či digitální, nicméně z obecného hlediska oba fungují na stejném principu).

Nové pneumatiky

Tím, že pneumatiky používáme k provozu, se samozřejmě hloubka dezénu snižuje a tím ztrácí své původní schopnosti. Jaké výškování však platí u nového pneu? Odpověď na tuto otázku se liší podle období – letní a zimní.

letního vzorku mají nové pneumatiky hloubku dezénu zhruba 7 – 8 mm. V zimním období jde o větší hloubku, která činní zhruba 9 – 10 mm.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře